wtorek, 29 października 2019

Filet drobiowy z pieczarkami w cieście francuskim




Bardzo smaczny zwłaszcza z czerwonym barszczem.
Składniki:
2 rolki świeżego ciasta francuskiego po 275 gram
1 podwójna pierś z kurczaka
4 plastry sera żółtego gouda, tym razem ser pominęłam
1 cebula
250 gram pieczarek
pieprz kolorowy
sól
przyprawa do kurczaka i drobiu
po szczypcie cukru i jarzynki
jajko roztrzepane z odrobiną mleka
sezam
Wykonanie:
Pierś kurczaka rozdzielić wzdłuż na 2 filety.
Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 plastry.
Otrzymamy 4 porcje, oprószyć je pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Marynować 1 godzinkę.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną cukru i jarzynki.
Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć i pod koniec doprawić pieprzem i solą. Odparować i wystudzić. Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Ciasto rozwinąć, przekroić na pół.
Podobnie zrobić z drugim ciastem/ przykryć, aby nie wysychało/
Na każdej porcji ciasta ułożyć porcję kurczaka, na niej farsz grzybowy.


Każdy plaster sera przekroić wzdłuż na pół i obie połówki sera ułożyć na kurczaku.
Po obu stronach kurczaka ponacinać ciasto w paski i zaplatać w warkocz


Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Ułożyć na blasze z pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.



2 komentarze:

Cynamonowe placki owsiane z bananem

Bardzo pożywne placuszki na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki. Składniki: (ok. 20 szt.) 1 szklanka płatków owsianych 1 szk...