niedziela, 13 października 2019

Nalewka imbirowo jabłeczna z miodem




Ta naleweczka jest nie tylko idealna na jesienno - zimowe chłody, ale również ma wspaniały smak, niezwykły aromat imbiru i słodycz jabłek oraz miodu to niebywałe połączenie. O walorach zdrowotnych imbiru nie muszę się rozpisywać:)
Składniki:
2 szklanki żubrówki 
2 średnie jabłka, 186 gram waga po obraniu
sok z połowy dużej cytryny
4,5 dag imbiru, waga po obraniu osłonki
0,5 szklanki miodu akacjowego lub lipowego
opcjonalnie szczypta szafranu dla koloru, dodajemy po filtracji.
Wykonanie
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na ósemki. Imbir obrać z osłonki i pokroić w plastry. Do słoika lub butelki włożyć jabłka, imbir, wlać sok z cytryny,miód oraz alkohol. Zakręcić słoik i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltrować nalewkę, dodać szczyptę szafranu i ponownie odstawić na 3 miesiące. Z tej ilości składników jest 1 butelka pysznej naleweczki:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cynamonowe placki owsiane z bananem

Bardzo pożywne placuszki na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki. Składniki: (ok. 20 szt.) 1 szklanka płatków owsianych 1 szk...