sobota, 26 października 2019

Wafle z masą krówkową ( 2 wersje)



I wersja
Składniki:
2 opakowania wafli okrągłych
510 gram masy krówkowej
200 gram masła naturalnego ( temperatura pokojowa)
2-3 szczypty soli
Sok z cytryny
Wykonanie:
Do rondla włożyć masło, masę krówkową, sól. Podgrzewać tylko do połączenia składników. Dodać sok z cytryny, wymieszać dokładnie i wystudzić. Letnią masą przekładać wafle.
Rada:
Gdy wstawiamy wafle do zamrażarki celem schłodzenia, nie owijamy ich w folię, aby nie zaparowały, dopiero po dokładnym wystudzeniu zawijamy je w folię.
Można je długo przechowywać zamrożone, po wyjęciu łatwo się kroją, więc nie ma potrzeby ich rozmrażać wcześniej. Cytryna i sól przełamują słodycz karmelu. Ja używam masy karmelowej tylko z Gostynia, bo uważam, że jest najlepsza i nie ma w niej zbrylonych kryształków. To nie jest reklama tylko sprawdzony dobry produkt, który szczerze polecam.

II już ulepszona wersja
I wersja wafli była pyszna ale jak dla mnie zbyt słodka, dlatego pokombinowałam i teraz mam idealną masę kajmakową do wafli
Składniki
2 opakowania suchych wafli
510 gram masy krówkowej z Gostynia
150 gram masła o temp. pokojowej
3 łyżki czubate gęstej kwaśnej śmietany 18 lub 22%
1 czubata łyżka mleka w proszku
sok z cytryny do smaku i 2 szczypty soli
Wykonanie
Do rondla włożyć karmel, masło pokrojone i 2 szczypty soli, podgrzać trochę i dodać śmietanę i podgrzać tylko do stopienia masła, pod koniec dodać mleko w proszku, wymieszać i dodać do smaku sok z cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cynamonowe placki owsiane z bananem

Bardzo pożywne placuszki na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki. Składniki: (ok. 20 szt.) 1 szklanka płatków owsianych 1 szk...