wtorek, 26 listopada 2019

Chleb pszenno- ziemniaczany z otrębami


Składniki:
640 g mąki pszennej, typ 650
1 szklanka otrębów pszennych prażonych
50 g świeżych drożdży
10 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 łyżeczki płaskie cukru
1 łyżeczka soli
4 srednie ugotowane ziemniaki, tj około 400 gram, waga po obraniu
Około 440 ml letniej wody
Płatki orkiszowe- do posypania po wierzchu
1 jajko do posmarowania chlebka
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem z małą ilością letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej ciepłej wody dodać olej i wymieszać.
Wszystkie suche składniki na chlebek- wymieszać razem i połączyć z przetartymi ziemniakami. Dodać rozczyn i wyrabiając stopniowo dolewać wodę z olejem. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinkę.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysłanej pergaminem formy o wymiarach 41x13, lub 18/26 cm. Wyrównać ręką zwilżoną w wodzie, posmarować jajkiem i posypać płatkami orkiszowymi lub ziarnami słonecznika, jak kto woli.
Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termo obiegiem i piec 10 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec jeszcze około 35 minut.
Sprawdzić patyczkiem, czy chlebek jest już upieczony.
Wyjąć z formy i ustawić na kratce metalowej. Wierzch posmarować wodą i przykryć ściereczką, odstawić do wystudzenia.



2 komentarze:

Cynamonowe placki owsiane z bananem

Bardzo pożywne placuszki na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki. Składniki: (ok. 20 szt.) 1 szklanka płatków owsianych 1 szk...