piątek, 22 listopada 2019

Ciasteczka kokosowe II




Przepis na te pyszne ciasteczka mam od wielu lat z z programu kulinarnego Ewy Wachowicz.
Składniki
250 gram miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
16 gram cukru waniliowego
3 żółtka + 3 białka
2 łyżki gęstej śmietany 36% lub Mascarpone
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wiórek kokosowych
250 gram kleiku ryżowego bezmlecznego np. Nestle lub kaszki ryżowej o smaku waniliowym
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st a blachę piekarnikową wysłać papierem do pieczenia, niczym nie natłuszczać.
250 gram masła rozdrobnić, zmiksować, dodać 1 szklankę cukru pudru, cukier waniliowy, utrzeć razem.
Dodać3 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany 36% lub Mascarpone.
Po połączeniu składników dodać od razu: 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórków kokosowych, 25 dag kleiku ryżowego bezmlecznego np. marki Nestle.
Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie.
Dodać 3 białka ubite ze szczyptą soli, delikatnie połączyć w kulę, przykryć.
Z ciasta rwać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze piekarnikowej wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka rosną więc odstępy muszą być zachowane.



2 komentarze:

Cynamonowe placki owsiane z bananem

Bardzo pożywne placuszki na śniadanie, zamiast tradycyjnej owsianki. Składniki: (ok. 20 szt.) 1 szklanka płatków owsianych 1 szk...